fbpx

Kerámiaburkolatok Uniós Szabványai

Az Európai Unió egységes szabványrendszert alkalmaz a kerámia burkolatokra vonatkozó műszaki paraméterek szabályozására, amelyet az UNE-EN 10545 szabványcsomag határoz meg. A magyar szabványok teljes mértékben az uniós szabványokhoz igazodnak az Európai Unió belső harmonizációjának eredményeként, és ugyanazt a sorszámozási rendszert követik (röviden MSZ EN 10545).

A szabványok teljes szövege elérhető a Magyar Szabványügyi Tanács Szabványboltjában vagy a www.mszt.hu honlapon. Azonban szerzői jogi kötöttségek miatt nem áll módunkban közvetíteni a szabványok teljes, szószerinti szövegét.

 

  1. Minőség-ellenőrzés és mintavétel: Az MSZ EN 10545-1 előírja a gyártóknak, hogy minden gyártási szériából meghatározott számban és módszerrel mintát vegyenek, és ezeket fizikai és kémiai tulajdonságaik szerint elemzik. A minőség-ellenőrzés folyamatos, főleg az esztétikai megjelenés és a méret alapján történő osztályozást tekintve. A statisztikai módszerek alkalmazása miatt még az első osztályú termékek között is elfogadható egy kis hibás darabszám.
  2. Méretek, felületminőség és mérésmódszerek: Az MSZ EN 10545-2 részletezi az átlagos méretektől való eltéréseket és a felületminőséget, valamint a mérési módszereket. A szabvány meghatározza az elfogadható eltéréseket és görbületeket a termék anyagától függően.
  3. Vízfelvétel és fagyállóság: Az MSZ EN 10545-3 meghatározza a vízfelvételt és a fagyállóságot. Fontos megjegyezni, hogy a hazai körülményekre való tekintettel néhány gyártó szigorúbb vízfelvételi értékeket vállal, hogy biztosítsa a termékek fagyállóságát.
  4. Mechanikai tulajdonságok: Az MSZ EN 10545-4,5 részletezi a hajlítószilárdságot és a törésállóságot, míg az MSZ EN 10545-6 a karcállóságot írja le.
  5. Felhasználási területek és kopásállóság: A különböző felhasználási területekre vonatkozó kopásállóságot és a PEI-fokozatokat részletezi az MSZ EN 10545-7 és az MSZ EN 101. Az egyes fokozatok a kerámialapoknak a különböző terhelési körülmények közötti alkalmazhatóságát jelölik.
  6. Tágulás és szerkezeti jellemzők: Az MSZ EN 10545-8,9,10,11 részletezi a hőtágulást, nedves tágulást és mázrepedéseket.
  7. Kémiai tulajdonságok: Az MSZ EN 10545-13,14 a kerámia burkolatok vegyszeres vizsgálatát szabályozza.
  8. Ólom- és kadmiummentesség: Az MSZ EN 10545-15 részletezi az ólom- és kadmiummentességet.
  9. Tónus eltérések: Az MSZ EN 10545-16 szabvány azonosítja és szabályozza a tónus eltéréseket.

 

Az előírt szabványok és tesztek alapján a gyártók kötelesek biztosítani, hogy termékeik megfeleljenek a szükséges minőségi követelményeknek és biztonsági előírásoknak, hogy a fogyasztók számára biztonságos és megbízható burkolatokat nyújtsanak.

Kérd ingyenes árajánlatunkat a projektedhez!